Erdoğan ve AKP'ye peş peşe anket şokları

Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar ağustos ayında yaptıkları 'Türkiye'nin Nabzı' araştırmasını Twitter hesabından yayınladı. Metropoll'ün son ankatine göre AK Parti'nin oy oranının yüzde 25.4'e düştüğü, Cumhur İttifakı'nın diğer üyesi MHP'nin yüzde 10'luk sistem olması durumunda baraja takıldığı görüldü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün barajın yüzde 7'ye düşürüleceğini söylemişti. Area Araştırma şirketi Ankara genelinde yaptığı Ağustos araştırmasının sonuçlarını yayımladı. İbrahim Uslu da AKP ve Erdoğan'ın hep aşağı yönde ilerlediğini kaydetti.

Erdoğan ve AKP'ye peş peşe anket şokları


Araştırmada kararsızlar dağıtıldıktan sonra CHP 31,2'lik oyla Başkent'te birinci parti olarak çıktı. İYİ Parti'nin ise oylarını yüzde 20 bandına taşıması dikkat çekti.

MetroPOLL’ün geçen ayın son haftasında 28 kentte 1717 kişi ile yapıldığı “Türkiye’nin Nabzı” araştırmasının sonuçlarını araştırma şirketinin sahibi Özer Sancar açıkladı.

“Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen cevapların partilere dağlımı şöyle oldu:


AKP: Yüzde 25.4

CHP: Yüzde 18.5

İYİ Parti: Yüzde 11.5

HDP: Yüzde 9.8

MHP: Yüzde 8.9

Saadet Partisi: Yüzde 1.2

Memleket Partisi: Yüzde 1

DEVA Partisi: Yüzde 0.7

Yüzde 7.3'lük kesim ‘kararsız’ olduğunu belirtirken, yüzde 6.3 ‘protesto oy’, yüzde 7.7 de ‘cevap yok’ dedi.




İKİ İTTİFAK ARASINDA İKİ PUAN VAR


Bu verilere göre AKP-MHP'den oluşan Cumhur İttifakı yüzde 34, CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi'nden oluşan Millet İttifakı ise yüzde 32 oy oranına sahip gözüküyor. 24 Haziran 2018 Milletvekili Seçimi'nde Cumhur İttifak’ı yüzde 53.66'ya, Millet İttifakı ise yüzde 33.95'e ulaşmıştı.

BAHÇELİ SON NOKTAYI KOYDU

Yüzde 9.8 alan HDP ve yüzde 8.9 MHP’nin yüzde 8.9’la baraj altında kaldığı görüldü. Dün bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Cumhur İttifakı'nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir. Siyasi gündemi meşgul eden sadece seçim sistemi ve barajın ne olacağı değil, zillet ittifakının siyasi düşkünlüğü, bu zihniyetin üslubuna ambargo koyan tehlikeli kirliliktir.”

Sancar anketle ilgili şu bilgileri verdi:





BİR ANKETTE AREA'DAN

Area Araştırma şirketi Ankara genelinde yaptığı Ağustos araştırmasının sonuçlarını yayımladı.

Araştırmada kararsızlar dağıtıldıktan sonra CHP 31,2'lik oyla Başkent'te birinci parti olarak çıktı. İYİ Parti'nin ise oylarını yüzde 20 bandına taşıması dikkat çekti.



    
Ankette, Ankaralılara, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile ilgili nasıl bir kanaate sahipsiniz" sorusu da soruldu. Yurttaşların yüzde 62,6'sı, Yavaş'a destek vererek "olumlu" yönde kanaat bildirdi.

Araştırmada bir diğer soru ise, "hükümetin performansını genel olarak nasıl buluyorsunuz?" diye soruldu.

Yurttaşların yüzde 54,8'inin hükümetin performansını "başarısız" bulması, araştırmada bir diğer dikkat çeken nokta oldu.

AKP EN DÜŞÜK SEVİYEDE

İbrahim Uslu KRT TV yayınlanan Şimdiki Zaman'da yaptıkları son anketi açıkladı. Uslu, Ağustos anketinde AKP'nin 2001’den bu yana ilk kez en düşük oy seviyesini gördüğünü açıkladı. Uslu anketlerdeki son verileri açıklarken, AKP'nin bir direnç noktasını daha kırdığını söyledi. Uslu, "AKP'de erime arttı, kurulduğundan beri ilk kez %33'leri gördü. MHP ise baraj seviyesinde dolanıyor" dedi.

Uslu, Saray İttifakı'nın ortağı olan MHP'nin ise yüzde 10'luk baraj sınırında olduğunu söyledi. MHP'nin oy oranının 9 ile 10 arasında olduğunu söyleyen Uslu, Ağustos ayı anket sonucuna göre Cumhur İttifak'ın oy oranını yüzde 44 ile 45 arasında olduğunu ifade etti.

CHP ve İYİ Parti'nin oy oranını açıklamayan İbrahim Uslu, Millet İttifakı'nın tüm bileşenlerine bakıldığında oy oranını yüzde 55'lere yaklaştığını açıkladı.

ERDOĞAN ANKET SONUÇLARINI GÖRÜYOR


AKP'deki oy oranının düşüşünde göçmenler ve orman yangınların etkili olduğunu Uslu, Recep Tayyip Erdoğan'ın da bunu gördüğünü ve Afganistan ve göçmenlerle ilgili söylemlerin bu yüzden değiştiğini söyledi.


"BİRDEN ÇOK ADAY HATA OLUR"

 AKP’yi bu noktaya ne getirdi, MHP ve Millet İttifakı’nda durum nedir? Uslu, Kılıçdaroğlu’nun “Millet İttifakı birden çok aday çıkarabilir” açıklamasını da Cumhuriyet'ten İpek Özbey'e değerlendirdi, “Seçmen seçim ittifakı değil, kader ortaklığı istiyor, hata olur” dedi.

- Bir anket açıkladınız ve AKP’nin 2002’den beri ilk kez en düşük oy seviyesinde olduğunu söylediniz. Bir önceki ölçüm kaçtı... Şimdi kaç?

Yüzde 35’e yakındı... Şimdi yüzde 33’e düştü...

- Bu hızlı bir düşüş müdür?

Hızlı bir düşüş sayılmaz... Bir sonraki ay bir puan yükselir, bu önemli değil, burada önemli olan direnç noktası vardı AKP’nin... O da yüzde 34.7’ydi... Yani ilk seçildiği gün aldığı oy oranı buydu. Sonraki seçimlerde AKP oyunu hep yükseltti. Yerel seçimlerde yüzde 42, genel seçimde yüzde 47 aldı, 2009 yerel seçimlerinde 9 puan birden kaybetmesine rağmen yüzde 38’e düştü.

- Ama hiçbir zaman ilk seçildiği yüzde 34.7’ye gerilememişti, şimdi bunun da altına düştü diyorsunuz...

Aynen. O açıdan anlamlı bir düşüş bu.

- Peki, yurttaş ne gördü, neyi nasıl değerlendirdi de oyunun rengini değiştirme eğilimi gösteriyor?

AKP’de çok uzun zamandır bir erozyon var. Ama ağustos ayında zıpladı, ilk kez bir puanın üzerinde bir oy kaybı gözlemledik. Seçmen yangın ve seldeki yönetimi yetersiz buldu, Afgan göçmenler konusunda rahatsız oldu. Toplumun 3’te 2’si Afganların gelmesini istemiyor. Hatta Afgan göçmenler konusunda neredeyse AKP’liler ile CHP’liler arasında fark kalmadı.

- Seçmen, Afgan göçmenle Suriyeli göçmeni ayırıyor mu? Yani Suriyeliler gelirken de Afganların gelişi kadar tepki gösterdiler mi?


Her zaman vardı... İlk yıldan itibaren seçmenin dörtte üçü bir şekilde bir yol bulunsun da bu Suriyeliler ülkelerine geri gönderilsin diyor ama tutumlar farklı. Kimi hemen, kimi güvenli bölge oluşturulunca diyor mesela.

- Madem göçmenlere bakış hep böyleydi, Suriyeliler gelirken AKP’den oyunu esirgemeyen seçmen Afganlar gelirken oy vermeme noktasına neden geldi?

Benim gördüğüm kadarıyla orada insani bir dram vardı. IŞİD’den kim olsa kaçardı diye düşünülüyordu. “Niye alındı”dan çok aradan bir süre geçip de birlikte yaşamaya başlayınca “Artık gönderelim” demeye başladılar. Ben yerel seçimlerde metropollerdeki oy kaybında kısmen Suriyelilerin etkisi olduğunu düşünüyorum.

‘YÖN SÜREKLİ AŞAĞI’

- AKP seçmeni normalde en fazla MHP’ye kadar uzaklaşıyordu, o tablo değişti mi?

AKP’den kopan yüzde 1 o kadar çok sayıda partiye dağılıyor ki, tek bir partide hissedemiyorsunuz. AKP’den koptu, seçenek çok, seçenek çok olunca da dağılıyorlar. Öyle olunca bir partide aşırı yükselme hissetmiyorsunuz. Ama AKP’nin yönünün sürekli aşağı doğru olduğunu görüyoruz.

- Asla CHP’ye oy vermeyeceğim diyen AKP seçmeninin sayısı hep yüksekti, burada bir değişiklik var mı?

Referandumdan bu tarafa CHP, “Asla oy verilmeyecek parti” hüviyetinde değil. HDP için bunu söyleyebiliriz. HDP, sağ partileri destekleyenlerin tamamının “Asla oy vermeyeceğim” dediği parti.  CHP’ye karşı bunu söyleyenler azaldı.

- MHP’nin oy oranı için ne dersiniz?

MHP’de dramatik oy kaybı yok. Yüzde 10 baraj civarında dolaşıyor.

- Aslında AKP ile birlikte yol yürüyorlar, neredeyse her konuda da birleşiyorlar. Nasıl oluyor da seçmen AKP’yi cezalandırırken MHP’ye dokunmuyor?

MHP’liler suçu AKP’ye atarak vicdanını rahatlatabiliyor. İkincisi bakanları yok. Üçüncüsü bir ideoloji partisi... İdeoloji partisinin seçmeni performanstan bağımsız oy verir.

- AKP ideoloji partisi değil mi?

O ideoloji partisi olmaya çalışıyor. Bir kısmını o hale getirdi ama seçmenin tamamı için bunu söyleyemeyiz. AKP’ye gelen seçmenlerin tamamı daha önce birden fazla kez parti değiştirme alışkanlığı olan insanlar. İlk kez AKP’ye oy vermiş, o günden beri de ona oy vermeyi sürdüren seçmen sayısı çok az.

- CHP ve İYİ Parti’nin oy oranını açıklar mısınız bize?

CHP 24, İYİ Parti 14 civarında... Saadet ve Demokrat Parti’yi de koyduğunuzda 40’ın biraz üzerinde...

- CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün sabah FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın programında yaptığı açıklamada Millet İttifakının birden çok adayı olabileceğini söyledi. Doğru bir karar olur mu?

Hata olur. 2018 sonucunu yaratır. O sayede Erdoğan, en yakın rakibine 20 puan üzerinde fark attı. Referandumda seçmenler makas çok dar olduğu için ümitlendi. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra o kayboldu. Çünkü muhalefet hem parlamentoda hem cumhurbaşkanlığı seçiminde net bir yenilgi aldı. Ama yerel seçimde rüzgâr yeniden geri geldi. Siyasetin psikolojisini yönetmek açısından güç birliği, tek aday, muhalefetin birlikte hareket ettiği bir toplumsal mutabakat duygusunun sinerji yaratacağını düşünüyorum. Seçmen, en azından belli hedefleri gerçekleştirene kadar seçim ittifakı değil, kader ortaklığı istiyor.