TCG Anadolu’dan İHA’ların kalkması savaş konsepti için yeni bir dönem

Dünya medyasında üzerine konuşlandırılacak İHA ve SİHA’larla kendine geniş yer bulan TCG Anadolu gemisi için çalışmalar devam ediyor. SİHA’ların konuşlanması özellikleri ve TCG Anadolu’nun denizlerde ortaya koyacağı etkiyi havacılık uzman editörü Tolga Özbek Filika Haber’e anlattı. Özbek İHA’ların TCG Anadolu’dan kalkmasının savaş konsepti içi yeni bir dönem olduğunu söyledi

TCG Anadolu’dan İHA’ların kalkması savaş konsepti için yeni bir dönem


Türkiye savunma sanayii alanında her geçen gün kendini ileriye taşıyacak adımlar atıyor. Bu adımların en önemlisi ise insansız hava araçları. Söz konusu İHA ve SİHA’ların Türkiye’nin Amiral Gemisi olacak TCG Anadolu’ya konuşlandırılacak olması dünya çapında da yankı uyandırdı. Filika Haber olarak bu gelişmeleri Tolga Özbek’e sorduk. Özbek, ülkemiz İHA ve SİHA’larının sahada göstermiş olduğu başarıların ve buradan elde edilen tecrübenin ihraç edildiğini vurguladı. Aynı zamanda Özbek TCG Anadolu ve konuşlandırılacak İHA ve SİHA’larda yapılacak gelişmelerin önümüzdeki yıl görülebileceğini belirtti.



Tolga Özbek


“TÜRKİYE TECRÜBESİNİ İHRAÇ EDİYOR”

Özellikle Avrupa ülkeleri Türk SİHA’larına talep gösteriyor. Türk SİHA’larını bu kadar iyi kılan nedir?

Bir ürünün geliştirilmesi için önemli olan ilgili teknolojiyi geliştirebilmektir. Sonrasında bunu kullanarak eksikliklerini gidermek. Sahadan geri dönüşleri yansıtabilmek. Türkiye’nin İHA serüveni 1990 yıllarında başladı. O zaman teknoloji de pek gelişmiş durumda değildi. Ardından 2000 yıllarında terörle mücadele ile birlikte bir İHA ihtiyacı meydana geldi. Bu ihtiyaç İsrail’den temin edildi fakat sıkıntılar yaşandı. Bu durum Türkiye’yi insansız hava aracı geliştirmeye mecbur bıraktı. Bununla ilgili çok sayıda şirket oluşmaya başladı. Türkiye’de bir ekosistem oluştu da diyebiliriz. TUSAŞ, Baykar Savunma ve Vestel’in bu konuda öncü şirketler olduklarını söyleyebiliriz. Oluşturulan sistemlerde ihracat başarısı da görüldü. Baykar Azerbaycan, Katar, Ukrayna’ya yakın zamanda da Polonya’ya ihracat yaptı. Bu ülkelerin daha da artacağı konuşuluyor.

TUSAŞ Tunus’a ihracat başarısı gösterdi bazı ülkelerle de görüşmeler devam etmekte. Vestel de Suudi Arabistan’a Karayel’i ihraç etti. İnsansız hava aracı aslında dışarıdan baktığınız zaman çok basit bir hava aracı. Pilotsuz, pervaneli motora sahip büyük bir model uçak gibi ama siz bu sistemi savaş konsepti içerisinde farklı bir şekilde ele alıp gelişim sağlarsanız savaşlarda veya operasyonlarda yeni bir sayfa açmaya başlarsınız.

Bu dünyadaki savaşlarda yeni bir konsept meydana getirmiş olursunuz. Türkiye’nin avantajı ise başta terörle mücadele ve sınır ötesi mücadelede çok yoğun İHA kullanımı ile elde edilen tecrübe ve bu tecrübeyi artık ihraç etmeye başlaması. Polonya uzun zamandır Rusya tehlikesini hissediyor. Ordusuna çok ciddi yatırımlar yapıyor. NATO üyesi olmasıyla birlikte ordusuna çok sayıda Batı sistemleri aldı ve almaya devam ediyor. Polonya’nın bizi seçmesi çok önemli. Çünkü Polonya güçlü bir orduya sahip, NATO üyesi ve havacılık endüstrisi ciddi anlamda gelişmiş bir ülke.

TB2 tipi insansız hava aracı

“TÜRKİYE DÖRT ÜLKEDEN BİRİ”

Performans anlamında diğer SİHA’larla karşılaştıracak olursak Türk SİHA’larını nasıl değerlendirebiliriz?

SİHA için önemli olan uzun süre havada kalabilmesi, uzun menzillere ulaşabilmesi. En önemlisi de sahip olduğu mühimmatı ve havada bu mühimmatı kullanabilmesi. Dünyada yüzlerce km uzaktan bu aracın kaldırılması, istenen bölgeye mühimmatı basit bir şekilde atabilmesi ve 24 saat havada kalabilmesi bakımından bu istenen özelliklerde SİHA’ya sahip ülkeler üç veya dörttür. Türkiye de bu ülkelerden biridir. Sahip olduğumuz bu sistemin aktif ve gelişmeye açık olması da ihracat başarısını beraberinde getirmekte. Kuşkusuz İHA sistemleri kadar mühimmatlar da çok önemli. ROKETSAN tarafından geliştirilen MAM-C ve MAM-L mühimmatları çok büyük başarı yakaladı. Şimdi MAM-T geliştiriliyor. Düşük maliyetli, vuruş ve imha yüzdesi yüksek mühimmatlar bunlar.

Özellikle fiyat performans anlamında Türk SİHA’ları bir adım önde görünüyor. Bunu nasıl yorumlayabilirsiniz?

Yakın bir örnek olarak Dağlık Karabağ savaşında gördüğümüz gibi milyarlarca dolara sahip olmaktansa o savaşı kazanmak daha önemlidir bunu anlamalıyız. İmkanlar dahilinde savaş anında elinizde en iyisi olmak zorunda. İHA yapımı açısından çok maliyetli bir iş bakıldığı zaman. Önemli olan Ar-Ge. Üretimi arttırdıkça Ar-Ge masraflarını da paylaştırmış olursunuz. Kazandığınız parayı da yeni projelerin Ar-Ge sistemine harcamış olursunuz. Böylece havacılık ve ihracat sistemi oluşturmuş olursunuz.



TCG Anadolu


TCG Anadolu üzerine yerleştirilecek SİHA’lar için ne gibi özel eklentiler gemiye ekleniyor?

Uçak gemisi konseptine baktığınızda dünyada bu sistemi kullanabileceğiniz uçak tipleri bellidir. Bu uçak tiplerini alamamanız durumunda konsepti değiştirmeniz gerekir. Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması bu duruma örnek verilebilir. Türkiye bir uçak gemisine sahip değil. TCG Anadolu havuzlu amfibi çıkarma gemisidir. Misal Libya’da yaşanan bir karışıklık durumda Türkiye’nin bir uçak gemisi olsa ve bunu Libya’ya yollasa o uçağın amacı hava hakimiyetini sağlamak olur. İHA böyle bir amaçta değildir. İHA bu tür operasyonlarda bir destek aracıdır. Yapacağınız modifikasyonlarla İHA’da bu özellikleri elde etmiş olursunuz. Bu modifikasyon çalışmaları gerçekleşiyor. Bayraktar TB2’nin TB3 adını almasıyla bu modifikasyonlar gerçekleşip bu hava araçları TCG Anadolu üzerinden uçacak. Türkiye nasıl İHA konusunda dünya harp doktrinine girecek bir adım attıysa, İHA’ların deniz platformları üzerinden kullanımı ile ilgili önemli bir adım atma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum.

“TCG ANADOLU’DA DEĞİŞİKLİKLER ÖNÜMÜZDEKİ YIL GÖRÜLÜR”

Geçen günlerde geminin fırlatma sistemi gösterilmişti. Peki yakalama halatları ne durumda. Yapım açısından bakacak olursak hangisi daha kolay?

Havacılıkta bir laf vardır “Havalanan bir hava aracı ya iner ya da düşer”. Bir halat hızlandırma sistemi planlanıyor ve ulvi zamanda hava aracında da teknik bazı değişiklikler yapılması gerekmekte. Bir kanca sistemi, güverteye gerilen bir telin yakalanması bunun aksi durumda tekrar havalanması için motora eklenecek teknik özellikler, kanatların güvertede fazla yer kaplamaması için katlanabilir olması mesela. Bunların çalışması devam ediyor. Bu değişiklikleri de tahminen önümüzdeki yıl görürüz.

TCG Anadolu

TCG Anadolu ile birlikte kullanılacak SİHA’lar Türkiye’ye denizlerde ne gibi üstünlükler sağlar?

TCG Anadolu’ya Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması nedeniyle uçak alamıyoruz. Havada da helikopterin ötesinde gerektiğinde atış desteği sağlayabilecek bir hava aracı gerekmekte. TCG Anadolu ve SİHA bizim bu eksikliğimizi kapatacak.

Geçen günlerde Forbes’da çıkan bir makalede TCG Anadolu üzerine yerleştirilecek İHA ve SİHA’larla Türkiye’nin ilk SİHA gemisine sahip olacağı vurgulandı. Bunun ülkemiz ve Türk Donanması için önemi nedir?


Uçak gemileri birer yüzen üstür aslında. Bu yüzen üs sizin her yere ulaşabilmenizi sağlıyor. Görüntü alınması ve hedef takibi yapılması ya da gerektiğinde hedefin vurulması için hem havadan hem de yüzeyden büyük bir güçtür. TCG Anadolu’dan bu hava araçlarının kalkması savaş konsepti için yeni bir dönem diyebiliriz.

KAYNAK : Filika Haber (Berfin Funda Açıkbaş)

https://www.filikahaber.com/guncel/tolga-ozbek-tcg-anadoludan-ihalarin-kalkmasi-savas-konsepti-icin-yeni-bir-donem/