Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis'ten ortak açıklama: Aramızda çözülemeyecek hiçbir sorun yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Atina'da açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis'ten ortak açıklama: Aramızda çözülemeyecek hiçbir sorun yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Atina'da bir araya gelen Yunanistan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Yunanistan adalarına 7 günlük vize uygulamasının yeniden yürürlüğe sokulacağını duyurdu. Miçotakis, "(Türkiye-Yunanistan) Sınırdaş olan iki ülke yan yana ve beraber hareket etmek zorundadır. Güzel bir geleceği yaratmak durumundayız" ifadelerini kullandı.

"Yunanistan'ın Türkiye'yi AB sürecinde sağlayacağı destek konusunu da ele aldık" diyen Yunanistan Başbakanı, "Türkiye vatandaşlarına Yunan adalarında 7 günlük vize sağlanacak" dedi. 

'KIBRIS KONUSUNDA BMGK KARARLARI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ' Miçotakis'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"İkili ticarette 10 milyar dolar hedefini koyduk. Doğu Ege'de yıl boyunca 7 günlük süre boyunca vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarının Doğu Ege adalarını ziyaret etme serbestisini karar olarak ele aldık. Sayın Cumhurbaşkanıyla çevremizde cereyan eden olayların analizini yaptık ve bütün aşırı tavırların bertaraf edilmesi ve aynı zamanda insani değerlere saygı, silahsız sivillerin korunması konusunda hemfikir kaldık. Kıbrıs konusunda BMGK kararları bizim için çok önemli. Kıbrıs konusundaki gelişmeler bu doğrultuda."

ERDOĞAN: YILDA EN AZ 1 KERE BULUŞMA KARARI ALDIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı: 

"Yılda en az 1 kere buluşma kararı aldık. Mevcut sorunlarımızı, yapıcı diyalog, iyi komşuluk, uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek çabalarla çözüme kavuşturmak temennimizdir. İpsala Sınır Kapısı'nda 2. köprünün önemine işaret ettik. Ege ve Doğu Akdeniz'deki tutumlarımız hakkında görüş alışverişinde bulunduk, Dışişleri bakanlarımızdan çalışmaları ele almalarını istedik. 

Ülkelerimizdeki azınlıkların refahının atması ilişkilerimizi iyi yönde etkileyecektir. Kıbrıs meselesinin adadaki gerçekler temelinde adil ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması önemlidir. İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan dramı ele aldık. Yaşananların Gazze halkının toplu şekilde cezalandırılmasına dönüşmesi, 17 bin masum Filistinli sivilin katledilmesi vicdanları yaralamaktadır. Kalıcı ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların temini hepimizin önceliği olmalıdır. Bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin devletinin kaçınılmaz olduğunu gördük. Yunanistan ile bizim aramızda çözülemeyecek hiçbir sorun yok."

GEÇİCİ VİZE UYGULAMASI 10 ADAYI KAPSAYABİLİR

İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Türkiye kıyılarına yakın 10 ada için yedi günlük turist vizesi uygulamasının yeniden yürürlüğe sokulabileceğini söylemişti. Reuters'ta yer alan haberde, şu ifadelere yer verilmişti: "Yetkililer, Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nden Türkiye vatandaşlarının Türkiye kıyılarına yakın 10 ada için yedi günlük turist vizesine yeniden başvurabilmeleri için izin aldığını ve bunun iyi niyetin bir kanıtı olarak ziyaret sırasında duyurulmasının beklendiğini dile getirdi." (DIŞ HABERLER)