Katar: Gazze'de geçici ateşkes yarın sabah başlayacak

Katar, İsrail ile Hamas arasındaki 'geçici' ateşkesin yürürlüğe gireceği saati açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, insani aranın yarın sabah TSİ ile 8'de yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Katar: Gazze'de geçici ateşkes yarın sabah başlayacak

Katar, İsrail ile Hamas'ın anlaşmasının ardından sağlanacak olan insani aranın yarın sabah TSİ ile 8'de yürürlüğe gireceğini duyurdu. İlk rehinelerin TSİ ile 17.00'de serbest bırakılacağı belirtildi. 

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Hamas'ın serbest bırakacağı rehinelerin listesinin İsrail tarafından onaylandığını aktardı. Sözcü, "Aynı aileden olan rehineler aynı bölgede bir araya getirilecek" dedi. Bakanlık sözcüsü, anlaşma kapsamında İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumların serbest bırakılmasının beklendiğini dile getirdi. İlk etapta İsrailli 13 sivil rehinenin serbest bırakılması öngörülüyor. 

İSRAİL: ESİRLERİN AİLELERİ İLE İLETİŞİME GEÇİLDİ

Tel Aviv yönetimi, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara süreci kapsamında serbest bırakılması beklenen İsrailli esirlerin listesini teslim aldığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nde serbest bırakılacak İsrailli esirlerin isimlerinin yer aldığı ilk listeyi teslim aldığını doğruladı. İsrail makamlarının listenin ayrıntılarını incelediği ve esirlerin aileleriyle iletişime geçerek onları bilgilendirdiği aktarıldı.

HAMAS: ASKERİ EYLEMLER SONA ERECEK

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'ndan da konuya ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, geçici ateşkesin dört gün süreceği ve bu süre zarfında Kassam Tugayları ve İsrail güçlerinin tüm askeri eylemlerinin sona ereceği belirtildi.

İSRAİL 'SAVAŞI BİTİRMİYORUZ' DEMİŞTİ

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, geçtiğimiz saatlerde yaptığı açıklamada 'insani aranın ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının süreceğini' söylemişti. Halevi, “Savaşı bitirmiyoruz. ‘Zafer’ kazanana kadar devam edeceğiz, ilerleyeceğiz ve Hamas’ın diğer bölgelerine de devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

GAZZE'DE 4 SAATLİK 'GEÇİCİ' ATEŞKES

İsrail basını ve uluslararası basına, anlaşmanın ilk aşamasında Hamas'ın Gazze'de tutulan 50 ile 80 arasında İsrailli kadın ve çocuğu serbest bırakacağı yansımıştı. Buna karşılık İsrail'in, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 150 Filistinli tutukluyu serbest bırakmasının beklendiği aktarılmıştı. Hamas'ın sonrasında bırakmayı kabul edeceği her 10 ilave rehineye karşılık, ateşkes bir gün uzatılacak. 4 günlük insani ateşkes kapsamında, günde yaklaşık 300 tırın Gazze'ye girişinin sağlanacağı belirtiliyor. 

İsrail'e göre, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir var. İsrail hapishanelerinde 2 binden fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor. (DIŞ HABERLER)