İstanbul'da 1 Mayıs: Binler Maltepe'ye akın etti

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Türkiye'nin birçok ilinde emekçiler alanlara çıktı. İstanbul'da kutlamaların adresi Maltepe miting alanına gitmek için emekçiler meydan dışında toplanmaya başladı. Bu yıl da kutlamalara kapatılan Taksim Meydanı'na çıkmayan isteyen gruplara polis izin vermedi, onlarca kişi gözaltına alındı.

İstanbul'da 1 Mayıs: Binler Maltepe'ye akın etti

Türkiye’nin bir çok ilinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kutlamaların İstanbul’daki adresi ise Maltepe miting alanı oldu. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.

Sözcü'den Fırat Fıstık'ın haberine göre; miting alanına gitmek için bir çok noktada toplanan işçiler, halaylar çekerek, müzik eşliğinde oynadı. Saatler 12.00’yi gösterdiğinde ise toplanan gruplar sloganlar atarak, pankartlarla yürüyüşe geçti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanında gruplar arama noktalarından tek tek geçtikten sonra etkinlik alanına girdi.

ALAN GİRİŞİNDE GERGİNLİK

Maltepe miting alanına girmek isteyen LGBTİ+ üyeleri ile polis arasında gerginlik yaşandı. Marmaray ile İdealtepe istasyonunda inen bir grup LGBTİ+ üyesi, kurulan polis kontrol noktasından geçerken çantalarının aranmasına karşı çıktı. Üyeler ile polis arasında uzun süren tartışmaların ardından LGBTİ+ üyelerinin çantalarındaki pankartların kontrol edilmesi üzerine alana giriş yaptı.

İSTANBUL’DA 22 BİN POLİS GÖREVLENDİRİLDİ 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı ile ilgili alınan güvenlik tedbirleri kapsamında;
Etkinliklerin güvenli ve huzurlu bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla Beyoğlu, Taksim, Şişlide alınan tedbirler kapsamında ve Maltepe miting alanında toplam 10.196, ilimiz genelinde 1 mayısla ilgili alınan tedbirler kapsamında ise ise 22.171 polis görevlendirilmiştir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”


TAKSİM’E ÇIKIŞA İZİN VERİLMEDİ

Taksim Meydanı bu yıl da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına kapatıldı. 1 Mayıs nedeniyle İstanbul Valiliği tarafından saat 06.00’dan itibaren meydana çıkan yollar kapatıldı. Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen gruplara izin verilmedi. Beyoğlu, Beşiktaş ve Mecidiyeköy’den meydana yürümek isteyenlere polis müdahale etti. Onlarca kişi gözaltına alındı.

İSTANBUL VALİLİĞİ: 164 KİŞİ GÖZALTINDA

İstanbul Valiliği tarafından yapılan 1 Mayıs açıklmasında “Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak; izinsiz toplantı ve gösteri yapmak amacıyla yürüyüş yapan ve slogan atan, güvenlik güçlerimizin uyarılarına rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 164 şahıs yakalanmış ve haklarında işlem başlatılmıştır.” ifadelerine yer verildi.