Çocuk istismarı ve uyuşturucuya savaş çalıştayı

Sivil Toplum Kuruluşları ve Ege Bölgesi Muhtarlar Konfederasyonu, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde bir çalıştay düzenledi. Türk Kızılayı Urla Şubesi'nin otizmli ve down sendromlu çocuklarla hazırladığı defile ile başlayan çalıştayda, çocuk istismarı ve uyuşturucu kullanımı konularına karşı mücadele başlatılacağı duyuruldu.

Çocuk istismarı ve uyuşturucuya savaş çalıştayı

İzmir'den çocuk istismarı ve uyuşturucuya savaş çalıştayı

Çalıştaya Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Kamil Okyay Sındır, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nesim Tanğlay, Ege Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ayşe Taylan, İzmir Konfederasyonu (İZKON) Genel Başkanı Ferhan Ademhan, Türk Kızılayı Urla Şube Başkanı Nurgül Saltık ve Narkotik Suçlarla Mücadele Birimi'nden Bircan Birkan katıldı. Çocuk istismarı ve uyuşturucu kullanımı konularının konuşulduğu çalıştayda, 'uyuşturucu ve erken yaşta evliliğe hep birlikte savaş açalım, çocuklarımızı kurtaralım' çağrısı yapıldı.

IMG_20230108_141115

Muhtarlar ilk iletişim organıdır

İzmir Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Ayşe Taylan, 'Biz toplumun temel taşıyız. Aileler herhangi bir problemi olduğunda, ilk olarak muhtarlarımıza gelir. Çocuk yaşta evlilik, uyuşturucu kullanımı ve birçok genç yaşta intihar toplumumuzun kanayan yarası. Bu çalıştayı, bu kötülüklere karşı savaş açmak için gerçekleştiriyoruz. Sayın Valimiz "birşeyler yapmalıyız" dedi ve bizler bu savaşı kazanacağız, kanayan yara, artık kanamayacak' şeklinde konuştu.

Uyuşturucu okullarda kol geziyor

Çocuklarımız kullanıcı olarak cezaevine girip, satıcı olarak çıkıyor diyen İZKON Genel Başkanı Ferhan Ademhan, 'İzmir'de 5 bin uyuşturucu satıcısı var. Kullanım yaşı ise 10 yaşına dek indi. Biz bazı şeyleri eleştirirken, çözüm de üretelim. Uyuşturucu kullanan çocukları hapse attık değil, rehabilitasyona gönderdik diyelim. Bu bataklığa düşen çocuklarımızı kurtarmaya yönelik davranışlar sergileyelim. Bir diğer nokta da, çocuk yaşta evliliktir. Sadece malum olay olan 6 yaşındaki istismar olayı değil, daha o kadar fazla çocuk istismarı var ki. Muhtarlarımız bunları bilir. Okula gidemeyen çocukları tespit edip, çözümü kitleler halinde başlamamız gerekiyor' şeklinde konuştu.

IMG_20230108_143907

Uyuşturucu kullanımı tespitinde jargon çok önemli

Narkotik Suçlarla Mücadele Birimi'nden Bircan Birkan ise, 'Uyuşturucuda en önemli nokta sokak jargonunu bilmektir. Aileler bizlere, çocuklarımız uyuşturucu kullanıyor mu, bunu nasıl anlarız diye sürekli sorular soruyor. Burada en önemli husus, uyuşturucu maddeye sokakta verilen takma adlardır. Bu jargona hakim olursak, şifreli konuşan çocuklarımızı tespit etmemiz de kolaylaşacaktır' açıklamasında bulundu.