Rize, İkizdere'de taşocağına karşı direnişe müdahale: Gözaltılar var

ERDAL DEMİR (YURT HABER ) Rize İkizdere'de yapılmak istenen taş ocağına karşı halkın sürdürdüğü eyleme gazlı müdahalede bulunuldu. Müdahalede çok sayıda köylü gözaltına alındı.

Rize, İkizdere'de  taşocağına karşı direnişe müdahale: Gözaltılar var

HABER : HASAN BALCI
Rize'de Cengiz'e karşı direnişe müdahale: Gözaltılar var

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat’ın Rize İkizdere’de bulunan Eskencidere Vadisi’nde yapmak istediği taş ocağı çalışmalarına yöre halkının direnişi sürüyor.

Bölgenin doğal yapısına dokundurmamaya kararlı olan köylülerin eylemi dördüncü gününe girerken güvenlik güçlerinden biber gazlı müdahale geldi.

Müdahalede, doğa nöbeti tutan ve Cengiz İnşaat’a ait iş makinelerinin önünde duran köylüler gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 6 kişi arasında İkizdere Dernekler Federasyonu Başkanı Ziya Yıldırım'ın da bulunduğu öğrenildi.

İkizdere Vadisi Gürdere ve Cevizlik köyünde açılması planlanan ve 16 milyon tona yakın taşın alınacağı bazalt ocağı projesine bölgede 4 gündür direniş eylemi sürdürüyor. Bölge halkı, iş makinelerine karşı gece orman içi yollardan getirdikleri arı kovanlarını yola yerleştirmişti.

Bölge halkının direnişine öncülük eden İkizdere Dernekler Federasyonu Taş ocaklarına karşı 1 Nisan’da halka bölge de toplanma çağırısı yapmıştı.

Rize’nin İkizdere ilçesi bütün doğa kıyımlarından nasibini alıyor HES’ler , yeşil yol ve Ridos hotel bölge için önemli yıkımlardandı.

Eskencidere vadisi Eski adı Pakorom olan Gürdere ve yine eski adı Ethone olan Gürdere köyleri arasında yer alan bir vadi. Halka ait olan bu vadiye Cengiz İnşaatın taş ocakları kurması bölge halkını ayağa kaldırdı. HES projelerinin Rize coğrafyasında nasıl bir katliam yaptığına şahit olan bölge halkı aynı durumla karşı karşıya kalmama adına dernekler ve federasyonlarla örgütlenerek bölge de bir direniş odağı oluşturdular.

İkizdere’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bölgeye Sit alanı olarak ilan ederek koruma altına almıştı. Eskencidere olarak bilinen bölge dünya da koruma altına alınmış 200 vadiden biridir. Bu bölge koruma altında olduğu halde Eskencidere de şu an faal olarak çalışan 2 taş ocağı doğayı, vadiyi, dereleri adeta yok etmeye devam ediyor.

Eskencidere Aynı zaman da HES projelerinin de sürekli konuşulduğu bir bölge.  Bugün jandarma eşliğinde yapılan operasyona karşı direnen bölge halkına gaz sıkılırak çok sayıda insan gözaltına alındı.