Kılıçdaroğlu: Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açmak ihanettir

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, "Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açmak ihanettir. Montrö Sözleşmesi; Türkiye'nin, bölgenin ve dünyanın güvenliği için büyük bir öneme sahip." dedi.

Kılıçdaroğlu: Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açmak ihanettir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, tutuklu gazeteci Sedef Kabaş, iş insanı Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna ilişkin konuştu. Kılıçdaroğlu, ''Sedef Kabaş 12 yıl hapisle yargılanıyor. Ülkede hukuk olmadığı için Osman Kavala da, Selahattin Demirtaş da, askeri öğrenciler de öyle... Devleti adalet içinde yönetirseniz tüm taşlar yerine oturur. Biz taşları oturtmaya geliyoruz, devlette adaleti sağlamaya geliyoruz'' ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, yüz binlerce kişinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için İBB’ye bağışladığı 6.2 milyon liranın el konulmasına tepki gösterdi: Bunun adı vicdansızlıktır. Diyorlardı ki "Sakın ha CHP'ye oy vermeyin, sosyal yardımlar kesilir." Ne oldu? Sosyal yardımlar arttı..." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının satır başları şu şekilde:

"VATANDAŞIN TERCİHİNDEN KORKMAMAK LAZIM"

Türkiye'nin sorunlarını biliyoruz ama hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Türkiye'nin çözülmeyecek hiçbir sorun yok. 

İktidar sahipleri sorunları çözemiyorsa yapacakları tek bir iş var, sandığı mileltin önüne getirmek ve milletin takdirini kazanmak. Vaatleri dinleye dinleye bu millet perişan oldu. 

Vatandaşın tercihinden korkmamak lazım. "Bunlar asla gitmez" deniyor. Onları tıpış tıpış milletin iradesiyle göndereceğiz. Gitmezler, lafını kullanmak kadar yanlış bir şey yok. Dünya kime baki kaldı? Gelirler yönetirler, milletin oyunu alır ya da almazlar. Sorunları çözemiyorlar, çözme kapasiteleri de yok. Sandık gelecek, milletin iradesine başvuracaklar. Biz bunları göndereceğiz. Demokrasiyi büyüteceğiz. 

GÜLİSTAN DOKU

Gülistan Doku'nun eğer kaybolma süreci aydınlatılamamışsa aradan bu kadar süre geçmesine karşın iktidar sahiplerinin çıkıp bunun hesabını vermesi lazım. Aileye gidilir, anlatılır bütün konular. Topluma da anlatılması lazım. Biz 21. yüzyılın Türkiye'sinde faili meçhuller istemiyoruz. Hala Gülistan Doku bulunamıyorsa insan hakları açısından da bir sorun var demektir. Bir aile evladını kaybetmiş ve aradan bir uzun zaman geçmiş olmasına karşın hala bulunamıyorsa ailenin demokrasiye olan güveni sarsılır. Üstümüze düşen Gülistan Doku'nun nerede olduğunu bulmak ve aileyi bilgilendirmektir. 

Sedef Kabaş eleştiri hakkını kullanmıştır. 12 yıl hapisle yargılanıyor. Tutuklu. 

Devleti adalet içinde yönetirseniz bütün taşlar yerine oturur. Devleti öç alma duygusuyla yönetirseniz bütün taşlar yerinde oynar. Adaleti sağlamaya geliyoruz. Devlette adaleti sağlayacağız ki bütün taşlar yerine otursun.

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ 

Bölgemizde bir savaş istemiyoruz. Savaşın acımasızlığını en iyi bizim tarihimiz anlatır. Bölgedeki bir savaşın Türkiye'ye büyük zararlar vereceğini hepimiz biliyoruz. Tarafları sağduyuya davet etmek tüm dünyanın ortak talebi olmak zorundadır. Rusya 2014'e göre güçlü bir şekilde ortaya çıkmış durumda. Doğal gaz, petrol fiyatları artıyor, bunlar da Rusya'nın işini kolaylaştırıyor. Döviz rezervi artmış durumda, akaryakıt ve doğalgaz fiyatları artıyor.

Bu girişi neden yaptım: Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açmanın nasıl bir ihanet olduğunu anlatmak için. Montrö dünyanın güvenliği için son derece önemli bir anlama. Tarihi bilmeyen, dünyayı okuyamayan birileri Montrö'yü tartışmaya açarsa bunun sonuçlarını herkesin bilmesi lazım.

Tarihi, dünyayı bilmeyen birileri Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açarsa bunun ortaya çıkartacağı rehaveti hepimizin bilmesi lazım.

EKONOMİK KRİZ 

Asgari ücret artışı hiçbir şey getirmedi. Asgari ücret artışı almadan mutfağına yangın girmiş. Cebindeki para erimiş. İktidar sahiplerinin oturup düşünmesi lazım. 4 milyon 122 bin vatandaşımız bankalara borcunu ödeyemedi. İcradaki dosya sayısı 23 milyon 200 bini aştı. Bu da içinde bulunduğumuz tablonun iyi olmadığını gösteriyor. 

298 bin belediyelerimiz nakdi yardım yaptılar. 1 milyon 123 bin 348 aileye ısınma yardımı yaptılar. 670 bin 700 öğrenciye eğitim kırtasiye yardımı yaptılar. Bütün belediye başkanlarımı yürekten kutluyorum.

EYT'LİLERİN SORUNLARI

Uzun süredir sizin sorunlarınıza kulaklarını tıkadılar. En tepedeki 'zat' sizin için türedi lafını kullandı. Asla unutmayacağım. O makam ona yakışmıyor demek. Hiç meraklanmayın az kaldı sizin sorunlarınızı çözeceğiz.

Emeklinin en düşük aylığı asgari ücret seviyesinin altına geldi. Onu da çözeceğiz. 

MUHTARLARIN MAAŞLARI 

Sözler tutulmuyorsa hesabının sandıkta sorulması lazım. Gittiğim her ilde muhtarlarla mutlaka toplantı yaparım. Muhtarlar toplumun sesidir. Toplumun sorunlarını en iyi muhtarlar bilir. Muhtarların aylıklarını asgari ücret seviyesine çıkaracağız dedi. Bekledik. Aralık geçti, Ocak geçti, Şubat'a geldik. Maaşlar yattı, asgari ücret seviyesinde değil. Koskoca cumhurbaşkanı söz verdi. Ne oldu da sözünde durmadı? Bu güne kadar hangi sözünde durdu ki? Lafa gelince at işkembeden. 

Bunun üzerine biz muhtarla ilgili kanun teklifi hazırlamıştık. Kanun teklifi 19 Ocak'ta Erdoğan söylüyor, biz 15 Şubat'ta teklifi verdik. AK Parti ve MHP milletvekillerine Erdoğan'ın söylediğini hatırlatarak, reddedildi. Tekrar aynı teklifi getireceğiz, destek mi veriyorlar karşı mı çıkıyorlar göreceğiz. Bizim kanun teklifi reddedilince birleşik oy pusulası, sosyal yardımların muhtarlar tarafından yapılması, muhtar maaşları, muhtarların belediye toplantılarına girmeleri reddedildi

AKP'li EMİN AKBAŞOĞLU HAKKINDA 

Müthiş matematikçi, olağanüstü matematikçi. Yakında maliye bakanı olabilir. Dünyadan, vatandaşın derdinden kopuk, aklını kiraya vermiş, sadece talimatla iş yapan biri milletin vekili olamaz. Buraya gelmişsiniz, Saray'dan gelecek talimata göre el kaldır indir. Keşke bunun için de dava açsalar, milletin vekili olmadıklarını ispat ederiz. 

Bu ittifakın en önemli özelliklerinden biri de paralel yapı kurmaları. Fiyat istikrarı konusunda da paralel komite kurdular. Paralel yapı bölücülüktür.

Rize ve Artvin çay açısından stratejik bölge. Temel gelir kaybağı çay üretimi. 2022 yılında Mart ayı içinde yeniden gübre atılacak. Gübrenin tonu 2 bbin 800 liradan 7 bin 500 liraya çıkmış durumda. Tarım Kreedi Kooperastifleri'nin sattığı gübre. Onun dışından alacaksanız 8 bin 300 lira. Çayda destekeleme ödemeleri 2016'dan bu yana hiç değişmemiş. Kilo başına 13 kuruş. Demek ki Rize ve Artvi'nde hiç enflasyon olmadı diyor. Sizin hakkınızı ve hukukunuzu teslim edecek partinni adı CHP'dir.  Millet İttifakı'nın iktidarında bütün kaçak çayları toplayıp Rize'de yakacağım. 

Toplumun sorunlarını dile getirince toplumun herkesiminden talep geliyor: "Kılıçdaroğlu daha fazla konuşmasın diye sorunlarımızı çözmeye başladılar." 

28 ŞUBAT'TA NE AÇIKLANACAK?

Ayın 28'inde toplantı yapacağız, 6 siyasi parti olarak Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'de neyi hedefliyoruz. Bunu paylaşacağız. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'in hedeflediği nokta şudur: Devletin yapılanmasında adalet. Adaleti sağlamazsanız devleti yönetemezsiniz. 

O nedenle 28 Şubat Pazartesi günü 6 siyasi partinin genel başkanı bir araya geleceğiz. Bizim bir araya gelmemiz birilerinin hoşuna gitmiyor. Kendi yaşadıkları açmazları bize mal etmeye çalışıyorlar. Herbirimizin ortak bir hedefi var, insan haklarına saygılı, demokratik, hiç kimsenin ötekileştirilmediği bir Türkiye. Bu kadar değerli bir birlikteliği bu toplumun önüne koyacağız. Türkiye'nin sorunlarına kilitlendiğimiz zaman bütün sorunların akılla, mantıkla çözüldüğünü bütün dünya görecek. Türkiye'yi itibarlı hale getireceğiz.