Sivas Katliamı’nın 29’uncu yılı: Hala yanıyor

Aralarında Metin Altıok, Behçet Aysan, Hasret Gültekin’in de olduğu 33 aydın ve yazarın gericiler tarafından öldürüldüğü, Sivas Katliamı’nın 29’uncu yılı. Sivas, ülke tarihinde karanlık bir sayfa olarak duruyor. Binlerce gerici tarafından Madımak Oteli’nin yakılmasıyla gerçekleştirilen katliam, siyasal İslam’ın önünü açan en önemli olaylardan. Ateş hâlâ yanıyor ancak şimdi bu ateşi söndürme, acıyı dindirme, ışığı büyütme vakti.

Sivas Katliamı’nın 29’uncu yılı: Hala yanıyor


Sivas Katliamı’nın 29’uncu yılı: Hala yanıyor

Sivas Madımak Katliamı’nın üzerinden 29 yıl geçti. Katliamı lanetlemek ve katledilenleri anmak için toplanan kitle Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Sivas Şubesi önünde buluşarak Madımak Oteli önüne doğru yürüyüşe geçti. Anma sürerken alana gelerek bozkurt işareti yapan bir grup, slogan atarak anmayı provoke etmeye çalıştı.

Pirha‘da yer alan habere göre Türkiye’nin birçok bölgesinden ve Avrupa’dan Sivas’a gelenler Madımak Oteli önünde adalet talebinde bulundu. Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler için otelin önüne karanfiller bırakıldı.

Bu yıl ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’, ‘93’ten bugüne Sivas hala yanıyor’ temasıyla anmalar gerçekleştirildi. Otel önüne doğru yürüyüşe geçen kitle sık sık ‘Sivas’ı unutma, unutturma’, “Dün Savaşta Bugün Sivas’ta”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, Sivas’ın Işığı Hiç Sönmeyecek”, Sivas’ı Yakanlar, AKP’yi Kuranlar, “Madımak Oteli Müze Olacak” sloganları atıldı.



SİVAS’A GİRİŞ ÇIKIŞLAR POLİS TARAFINDAN TUTULDU


Pirha’da yer alan habere göre Sivas’a giriş ve çıkışlar dün geceden itibaren polis tarafından tutulmuş durumda. Şehre girişlerde kimlik kontrolü (GBT) yapılırken, anmanın yapılacağı bölgede de çok sayıda polis bulunduruldu. Madımak Oteli’nin önü ise bariyerlerle çevrilmiş durumda. Alana girmek isteyenler polis kontrolünden geçirilerek içeri alındı.

Kortejin ön saflarında, katledilenlerin fotoğrafları aileleri tarafından taşındı.

SİVAS’A GİRİŞ ÇIKIŞLAR POLİS TARAFINDAN TUTULDU

Sivas’a giriş ve çıkışlar dün geceden itibaren polis tarafından tutulmuş durumda. Şehre girişlerde kimlik kontrolü (GBT) yapılırken, anmanın yapılacağı bölgede de çok sayıda polis bulunduruldu. Madımak Oteli’nin önü ise bariyerlerle çevrilmiş durumda. Alana girmek isteyenler polis kontrolünden geçirilerek içeri alındı.

Kortejin ön saflarında, katledilenlerin fotoğrafları aileleri tarafından taşındı.

‘BURADA SADECE 33 CAN YAKILMADI’

Konuşmasında “Burada sadece 33 can yakılmadı. Laiklik, adalet, hukuk, demokrasi, her şey yakıldı” diyen Erçe, “Bu otel hala yanıyor ve ışık saçıyor. Devletin mahkemelerinin kararları bizim için yok hükmündedir. Bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Biz bitti demeden bitmez bu dava. Zaman aşımına asla uğrayamaz. Gerçek anlamda adalet sağlanana kadar mücadele edeceğiz. Tüm kesimler bir araya gelecek, kol kola gireceğiz ve böyle mücadele edeceğiz” dedi.



İKTİDARIN YOL YÜRÜDÜKLERİ YAKTI ’


Günlerdir Sivas’ta yapılacak anmanın engellenmeye çalışıldığını belirten Erçe, “2 Temmuz, bugünkü gibi tek adam rejimini getirmek için yapıldı. Bugünkü siyasi iktidarın yol yürüdükleri yaktı canlarımızı. Tarihiyle yüzleşmeyen toplumlar çürür. Bugün çürümüş durumdayız. Her türlü katliam yaşanıyor bugün. Tarihle yüzleşmezsek karanlığa boğulup kalırız. Çok acı çektik ama doğrularımızdan ve inancımızdan asla geri adım atmadık, atmayacağız. Yüz yıllardır katledildik. Bizden korkmuyorlar. Çoğalarak geleceğiz buraya. Ezilen sömürülen tüm kesimlerle birlik olacağız. Diyanet ve bakanlıklar gençlik kampı kuracakmış. Hadi oradan. Alevi kurumları varken sana ne oluyor? Onların kampına giden, alet olan düşkündür. Alevilerin talebi belli. 30 yıldır haykırıyoruz. Özgürlüğü, demokrasiyi, adaleti, biz getireceğiz” ifadelerini kullandı.

PROVOKASYON ÇABALARI

Erçe’nin konuşması sırasında bir grup ülkücü, polislerin önünde kitleye hakaretler ederek ve ülkücü işareti yaparak mitingi proveke etmeye çalıştı.