‘Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ne tepki: Kabul etmemiz mümkün değil

Türkiye Eczacılar Birliği, Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ne tepki gösterdi, “Kamu eczacılarını yok sayan bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

‘Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ne tepki: Kabul etmemiz mümkün değil


Sağlık çalışanlarının özlük haklarına dair hazırlanan ‘Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, haberi sosyal medya hesabından yaptığı "Sağlık Personeline Döner Sermaye Ek Ödemesi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. ‘Yönetmelik dili’ hepimiz için açık olmayabilir. Günlük hayata tercüme her ayın 15’inde yapılacak. Hayırlı olsun" paylaşımıyla duyurdu.

‘ADALETSİZLİĞİ ARTIRIYOR’

Resmi Gazete’nin yayımlanmasının ardından yazılı açıklama yapan Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) ise söz konusu yönetmeliğin kamu eczacılarını yok saydığını belirterek, "Yönetmelik, kamu eczacıları için Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın duyurduğu gibi bir müjde değil, aksine tam bir hayal kırıklığı olmuştur" açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile 27 Temmuz’da yapılan görüşmenin hatırlatıldığı açıklamada, "Mesleğimizin sorunlarını kapsamlı bir şekilde ifade etmiş, kamuda görev yapan meslektaşlarımızın çözüm bekleyen sorunlarını da bu görüşmede dile getirmiştik. Ancak buna rağmen söz konusu yönetmelikte kamu eczacılarının bir kez daha görmezden gelinmesi, eczacılık camiasında haklı bir tepki yaratmıştır. Yeni düzenlemeyle eczacılarımıza reva görülen oranlar, sağlık personeli arasında katsayı adaletsizliğini artırdığı gibi hakkaniyetli de değildir" denildi.

‘KAMU ECZACILARINI YOK SAYAN BU DÜZENLEMEYİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’

Kamu eczacılarına yapılacak mesai içi ek ödeme tutarlarında ve kadro unvan katsayılarında Türk Eczacıları Birliği olarak talep ettikleri oranların görmezden gelindiği, hizmet alanı kadro ve unvan katsayılarında dahi bir değişiklik yapılmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Beş yıllık eğitim alan, görev ve sorumlukları açısından kamu adına önemli ve ikame edilemez hizmetler sunan ve aynı zamanda stratejik personel statüsü taşıyan meslektaşlarımıza hak ettikleri değer ne yazık ki verilmemiştir. Meslektaşlarımız; hastanelerde yönettikleri bütçe, yaptıkları iş, eğitim süreleri ve aldıkları risk itibariyle bu yönetmelikle belirlenen oranlardan çok daha iyisini hak etmektedir. Kamu eczacılarının öteden beri 5 yıllık lisans mezunu diğer sağlık çalışanlarıyla yaşadığı ücret adaletsizliğini derinleştiren, sağlık personeli arasındaki çalışma barışını bozan, kamu eczacılarını alenen yok sayan bu düzenlemeyi anlamamız ve kabul etmemiz mümkün değildir. Buradan Sağlık Bakanlığı’na açık çağrıda bulunuyor, kamu eczacılarının uğradığı mağduriyeti giderecek şekilde söz konusu yönetmeliğin yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.”

AİLE HEKİMLERİ DE TEPKİLİ

Eczacıların yanı sıra aile hekimleri de kendilerini kapsamadığını ifade ettikleri yönetmeliğe tepkili. Yönetmelikle birçok sağlık emekçisinin aldığı döner sermaye ödemelerinde iyileştirmeler yapıldığına dikkat çeken aile hekimleri sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşım ile Bakan Koca’yı eleştirdi. Aile hekimleri, verilen sözlerin tutulmasını talep etti. (DUVAR)