İstanbul’da ‘Zaza Dil ve Kültür Etkinliği’ düzenlendi..

21 Şubat “Dünya Anadil Günü” münasebetiyle Zaza Dernekleri Federasyonu bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği ‘Zaza Dili ve Kültür Etkinliği’ni Kağıthane Yeni Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Etkinlikte konuşan Zaza Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Bukan “Zazalar kadim bir halktır ve Zaza dili müstakil bir dildir. Lütfen siyasi projelere bu halkı ve bu dili kurban ettirmeyin…” dedi. Öte yandan Bukan, davetlilere ZAZA TV’nin yayın hayatına başladığını duyurdu.

İstanbul’da ‘Zaza Dil ve Kültür Etkinliği’ düzenlendi..




Zaza Dernekleri Federasyonu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nü  “Zaza Dil ve Kültür Etkinliği” ile kutlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kağıthane Yeni Kültür Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen etkinliğe Bingöl Milletvekili Fevzi Berdibek, Ulusal Basın Birliği Başkanı Yıldıray Deniz Barak, Bingöl ve Genç Belediye Başkanları, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, Kağıthane CHP İlçe Başkanı Cihan İlim Yeşildağ, GOP CHP İlçe Başkan Yrd. Azimet Zengin, İstanbul Avrupa Yakası Dersimliler Dernek Başkanı Metin Yıldız, Bağcılar Temsilcisi Erdal Demir, Stüdyo Köşk (Serdar Soydan) ve siyasi parti temsilcileri, sanatçılar, Türkiye’nin dört bir yanından Almanya ve Avrupa’nın çeşitli kentlerinden gelen vatandaşlar katıldı.



Kağıthane Yeni Kültür Merkezi’nde saat 16.00’da başlayan etkinlik dualarla başladı. Açılış konuşmalarının ardından çok sayıda sanatçı sahneye çıkarak Zazaca ve Türkçe türküler söyledi. Etkinlikte, Arş.Tarihci Rasim Bozbuğa, Akademisyen H. İbrahim Er, Prof. Muttalip Arpa, Arş. Tarihçi Hüseyin Duman, Yazar ve Şair Fahri Ergün günün anlam ve önemine ilişkin birer konuşma gerçekleştirdi.



Etkinlikte konuşan Zaza Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Bukan, Zazacanın UNESCO‘nun güvencesiz diller arasında saydığını belirterek şunları söyledi;



“Kendi ülkemizde Zazayız demekten hariç her şey diyebiliyoruz. Zazayız dediğimiz gün maalesef çok ciddi tepkilerle karşılaşıyoruz. Kimileri bizleri kendisine kol bacak kimisi de dilimizi lehçe şive olarak görüp baskı altına almaya çalıştı. Tüm siyasi partiler sağ olsunlar şenliğimize temsilci gönderdi ve ben buradan onlara bir çağrıda bulunmak istiyorum. Zazalar kadim bir halktır ve Zaza dili müstakil bir dildir. Lütfen siyasi projelere kurban ettirmeyin bu halkı. Çünkü biz barıştan yanayız, kardeşlikten yanayız, bu ülkenin bütünlüğü içerisinde bütün halkların hayat bulduğu bir Türkiye olsun istiyoruz. Bunun için mücadeleye devam ediyoruz ve bugünden sonra bir medyamız var ve medyamızda kendimizi ifade etme imkânımız olacak. Bizler korkmamalıyız, bu ülkenin geleceğini isteyen bütünlüğünü isteyen herkes artık şu ön yargılarından kurtulsun güzel güçlü bir Türkiye için ülkemizde yaşayan alevi, sünni, dili, kültürü, kimliği, inancı farklı olan tüm insanlara aynı hassasiyetle yaklaşalım kişileri halkları inançları, dilleri her ne ise olduğu gibi kabul edelim saygı duyalım.



Bu Anadolu coğrafyasında yaşayan bütün kardeşlerime diyorum ki önce bizi anlayın, bizi tanıyın çünkü biz Antik dönemden bugüne kadar birçok kez talan oldu ama Zaza halkı hiçbir dönem talandan yana olmadı. Bugün de olmayacak yarın da olmayacak. Biz kardeşlik dediysek sadece sözde olarak demiyoruz, kendi hayatımızda uygulayan belki de nadir halklardan biriyiz.


 
Siyasi bir proje yürütüldü bugüne kadar, Zazaları asimile etme projesi artık bunun önüne hep birlikte geçeceğiz. Meclisimizdeki 600 milletvekilimize sesleniyorum. Dünya dil bilimi yüzlerce dil bilimci, akademisyen, tarihçi ve 192 ülkenin bağlı bulunduğu UNESCO diyor ki Zazalar kadim bir halk ve Zaza dili müstakil bir dildir. Ama maalesef bizim ülkemizde bilimden ziyade siyasete bakılarak karar veriliyor ve siyasete bakılarak verilen karar neticesinde Zaza halkını birilerinin kolu bacağı Zaza dilini de maalesef lehçe ve şive gösteriyorlar.”



Zaza Dili ve Kültür Etkinliği’nde ayrıca şiir dinletisi, Zazaca tiyatro gösterimi, folklor gösterisi sergilendi. Ayrıca, Zaza Yemek Kültürünün Tanıtımı gerçekleşerek ‘En iyi Yemek Ödülü’ verildi.

ZAZA DERNEKLERİ FEDERASYONU BAŞKANI MURAT BUKAN, ETKİNLİKTEKİ DESTEKLERİ İÇİN TÜM İL BAŞKANLARINA TEŞEKKÜR PLAKATEİ TAKDİM ETTİ..



21 Şubat Dünya Anadili Günü

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat gününü, “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul etmiş ve ilk kez 2000 yılında, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “21 Şubat Dünya Anadili Günü” kutlanmaya başlamıştır.



UNESCO verilerine göre dünyada yaklaşık 5 bini yerli dili olmak üzere 7 binden fazla dil konuşulmaktadır. Bu dillerin yüzde 40’ı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. UNESCO’ya göre, yüz yıl içinde bir dili konuşacak çocuk kalmayacak durumda ise o dil tehlikede, bir dili konuşan hiç çocuk kalmamışsa o dil ölü kabul edilmektedir. UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre Türkiye’de 18 dil yok olmuş veya yok olma tehlikesi altındadır.