İstanbul'da 7-7.5 büyüklüğünde deprem ihtimali her geçen gün artıyor

Doç. Dr. Bülent Özmen, Marmara Denizi’nde bulunan fay hattı ile ilgili çok sayıda çalışma yapıldığını, özellikle Marmara Denizi’nin altındaki fay hatlarıyla ve geçmişte olan depremlerle ilgili bilgilerin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

İstanbul'da 7-7.5 büyüklüğünde deprem ihtimali her geçen gün artıyor
İstanbul Deprem

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Bülent Özmen, "Kuzey Anadolu fay hattı, Marmara Denizi içinde kollara ayrılarak Çanakkale'den Ege Denizi'ne doğru iniyor. Silivri'nin 15- 20 kilometreden geçen 'Kumburgaz segmenti' diye isimlendirilen bir fay hattı olduğunu görüyoruz. Burada 7-7.5 büyüklüğüne varacak büyüklüklerde deprem olma kabiliyeti onun geçen gün arttığını söyleyebiliriz "dedi.

Doç. Bülent Özmen, Marmara Denizi'nde bulunan fay hattı ile ilgili çok sayıda çalışma yapıldığını, özellikle Marmara Denizi'nin bulunduğu fay şapkalarıyla ve geçmişte olan depremlerle ilgili yüz yüzüne çıkarıldığını söyledi. Kuzey Anadolu fay hattının, Marmara Denizi içinde Çanakkale'den Ege Denizi'ne doğru indiğini belirten Özmen, "Kumburgaz segmenti 'diye isimlendirilen Burada 7-7,5 büyüklüğüne varacak büyüklüklerde deprem olma ihtimalinin onu geçen gün arttığınızı anlatırız.

"ANKARA'NIN DEPREM TEHLİKESİ, SANILANIN AKSİNE YÜKSEK"

Ankara ve hesabında fay hatlarını her zaman incelediklerini belirten Doç. Özmen, "Ankara'nın çevresi, Ankara ve çevresi, deprem kullanılır çok risk teşkil etmeyen yerlerden biri olarak bilinirdi. 4-5 şiddetindeki depremlerle buradaki fay hattı kendini hatırlatıyor.Kuzey Anadolu fay hattı, Doğu 'da Ezinepazarı fay hattı, Batı Tuz Gölü fayı, batıya doğru da Eskişehir fay zonu var. Bunlar Ankara Kent Merkezi'nin 70-80 kilometre uzağında olan faylanmıştır. Bunların da 7 ve daha fazla deprem üretme potansiyelinin olduğunu biliyoruz. Ankara'nın da bu olası depremlerinden etkilenme şansı oldukça yüksek. Ankara'nın çevresi de büyük deprem üretme potansiyeli olan faylarla çevrili olduğu için başkentin deprem tehlikesinin sanılanın aksine biraz daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz "diye konuştu