Emekçiler, pandemiye rağmen alanlarda: ’Yaşasın 1 Mayıs’ sesi yükseldi

1 Mayıs İşçi Bayramı, bu yıl da koronavirüs salgını gölgesinde kutlanıyor. Emek örgütleri ve emekçiler, memleketin dört bir yanında alanlar ve iş yerlerinde 1 Mayıs’ı kutladı.

Emekçiler, pandemiye rağmen alanlarda: ’Yaşasın 1 Mayıs’ sesi yükseldi


Emekçiler, 2020’nin ardından bu yılki 1 Mayıs’ı da koronavirüs salgını gölgesinde kutluyor. Bu akşam başlayacak 18 günlük ‘tam kapanma’ öncesinde emek örgütleri ve işçiler, yurdun dört bir yanındaki meydanlarda ve iş yerlerinde 1 Mayıs açıklamaları gerçekleştirdi.

İSTANBUL’DA 1977’DE YİTİRİLENLER ANILDI

İstanbul'da 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler Kazancı Yokuşu'na bırakılan karanfillerle alındı. Basın açıklamasında işçilerin talepleri sıralandı.

ANKARA’DA MÜDAHALE

Ankara’da 1 Mayıs açıklamasına polis müdahale etti. SOL Parti, “Dağılma sırasında, sivil bir polis ‘amirim karıştırayım mı’ dedikten sonra; onlarca sivil polis Parti kortejimizin içine girerek küfürlerle saldırmaya başladı. Sivil polislerin provokasyonunun ardından çevik kuvvet gaz, plastik mermiyle Parti üyelerimizi doğrudan hedef aldı” açıklaması yaptı. Müdahale sırasında yaralananlar oldu.

İZMİR’DE POLİS, GEORGE FLOYD’U ÖLDÜREN ABD’Lİ POLİSE ÖZENDİ!

İzmir’de 1 Mayıs açıklamasına polis müdahale etmesiyle 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltı esnasında polis bir eylemcinin boynuna, ABD’de siyah yurttaş George Floyd’un ölümüne sebep olunan biçimde bastırdı. Sendika yöneticilerinin araya girmesiyle gözaltına alınanlar kişiler serbest bırakıldı.

TRABZON

Trabzon’da Emek ve Demokrasi Güçleri, Trabzon Atatürk Alanı’nda düzenledikleri açıklamayla 1 Mayıs’ı kutladı.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870316-1.

HOPA


Hopa'da 1 mayıs Metin Lokumcu meydanında KESK, TÜM EMEKLİ SEN, Sol Parti, Emek Partisi, HDP gibi sendikalar ve siyasal partilerin katılımıyla yapılan basın açıklamasıyla kutlandı. Basın açıklaması Eğitim-Sen Başkanı Zeliha Yıldırım tarafından okundu. Basın açıklamasında müzik yayını yapıldı, temel talepleri içeren sloganlar atıldı.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870317-1.

ANTALYA


Antalya’da 1 Mayıs kutlamasında, DİSK Akdeniz Bölge Başkanı Vedat Küçük tarafından okunan basın açıklamasında, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için yan yanayız. Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diyoruz” denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“2020 1 Mayıs’ında ifade ettiğimiz gerçek, 2021’de çok daha net bir biçimde ortadadır. Bu düzen yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüşmüştür. Felakete dönen bu düzen, baskılarla, yasaklarla, yalanlarla, sansürle, kışkırtılan ırkçılık ve ayrımcılıkla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle, kısacası zulümle ayakta tutulmak istenmektedir.

Bu felakete son vermek, insanlık için yeni bir başlangıç yapmak, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu, kardeşçe, barış içerisinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzen kurmak ellerimizdedir.”

“Sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşama hakkımız için yan yanayız. Umutlarımız büyütmek için bugün Türkiye’nin dört bir yanında mücadelemizle yan yanayız” denilen açıklamada, emekçilerin talepleri şöyle sıralandı:

-Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlansın, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulsun!

-Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!

-Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!

-İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere destek için kullanılsın!

-Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!

-İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.

-Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere ayrılsın.

-Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın, fatura borçları faizsiz ertelensin.

-Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!

-İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870318-1.

ADANA'DA 1 MAYIS, GAR ÖNÜNDE KUTLANDI


Adana Emek Platformu DİSK, KESK,TMMOB, ATO ve Adana Barosu pandemi koşulları bahane edilmesi sebebiyle gününden önce kutlandı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Adana Gar önünde bir araya gelen vatandaşlar emniyet güçleri tarafından üzerleri aranılarak alana alındı.

Eyleme siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri yöneticileri, Adana CHP Milletvekili Müzeyyen Şevki ve HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğullar destek verdi.

Kurumlar adına açıklamayı DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Yaşar Gündoğdu okudu.

Gündoğdu, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için yan yanayız. Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diye haykırıyoruz” dedi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870319-1.

TRAKYA'DA 1 MAYIS


Trakya'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri alınarak kutlandı. 1 Mayıs'ın "Tam kapanma" sürecine denk gelmesinden dolayı Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da bugün kutlama programı düzenlendi. Kırklareli'ndeki etkinlik, Emek Platformu tarafından Kültür Anıt Parkı'nda gerçekleştirildi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870324-1.

DİDİM


Didim’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü salgın yasaklarından dolayı erken kutlandı. Didim Demokrasi Platformu bileşenleri Didim Kaymakamlığı’nın araç konvoyuna izin vermemesi üzerine Cumhuriyet Kent Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

1 Mayıs'ta ve emek mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra Eğitim Sen Didim Temsilcisi Belkıs Kahraman ve Genel İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Aslı Oflaz Kaya birlikte açıklama yaptı. Açıklamaya Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ve “Dereler Özgür Aksın Platformu” avukatı Remzi Kazmaz da katıldı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması mesafe kuralına uyularak çekilen halaylarla sona erdi.

ANTEP

AKP'nin 1 Mayıs kutlamalarına yasak getirmesi nedeniyle bugün basın açıklaması yapıldı. DİSK, KESK, TÜRK-İŞ'e bağlı TÜMTİS ve bazı partilerin katılımıyla yapılan basın açıklamasında baskı ve yasaklar eleştirildi. Kırkayak Parkı'ndaki konuşmaların yapılacağı platforma "yüksek olmayacak" diye izin verilmedi.

Açıklamaya SOL Parti olmak üzere birçok parti ve meslek örgütü katıldı.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870417-1.

DENİZLİ: "ÇÜRÜMÜŞ DÜZENE KARŞI YAN YANAYIZ"


Denizli’de tüm engelleme çalışmalarına rağmen, sınırlı sayıda kişinin katılımıyla 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlandı. Çınar Meydanı’nda yapılan açıklamaya siyasi partiler, meslek odaları ve sendikalar katıldı. Çürümüş düzene karşı yeni bir düzen için, yeni bir başlangıç için yan yana olduklarını söyleyen BES Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul, “Dünya kapitalist sisteminin yarattığı eşitsizliklerin ağır sonuçlarını her gün yaşıyoruz. Sağlık hizmetlerinin ve güncel olarak da COVID-19 aşısının bir ticari meta haline gelmesinin bedelini insanlık ağır biçimde ödüyor” dedi.

Çarkların durması çağrısında bulunan Yurdakul, şöyle söyledi: “Tam kapanma diye sundukları önlem paketinde de işçi sınıfının ve halkın sağlığını ve gelirini değil sermayenin çıkarlarını korumaya çalışıyorlar. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz: Çalışanlar hastalanmaya, çalışmayanlar da açlığa mahkûm ediliyor. Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Sadece sağlığımız değil; işimiz, aşımız ve geçimimiz de tehdit altında. Evimize gelen faturalar kabarıyor, çarşı pazar alışverişi her gün bir öncekinden daha pahalı oluyor. Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleriyle güvencesizlik yaygınlaşıyor.”

Türkiye’nin dört bir yanında emekçilerin yan yana olduklarına vurgu yapan Yurdakul, emekçilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

• "Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlansın, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulsun!

• Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!

• Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!

• Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!"

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870433-1.

BODRUM


Bodrum Eğitim Sen balkonunda bir araya gelen BES, SES, Kültür Sanat Sen, Tarım Orkam Sen ve Eğitim-Sen temsilcileri burada 1 Mayıs ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870434-1.