195 günlük Boğaziçi Üniversitesi direnişi

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu, göreve geldiği gibi yine bir gece yarısı kararnamesiyle görevden alındı. Peki 195 günlük süreçte neler yaşandı?..

195 günlük Boğaziçi Üniversitesi direnişi

Melih Bulu, 2 Ocak 2021 tarihinde atandığı Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü görevinden yineResmi Gazete'de yayımlanan bir kararnameyle 15 Temmuz 2021'de görevden alındı. Görevden alınırken önceden kendisine haber verilme gereği dahi duyulmadığı, Instagram hesabından yaptığı, "Hakkımda şu an Twitter gündeminde olan konuya cevabım yine eskiden çıkan asılsız haberle aynıdır; Peki bundan şeyin haberi var mı? Mesela benim:)" paylaşımıyla ortaya çıktı. 

12 Eylül askeri darbesinden sonra ilk kez Boğaziçi Üniversitesi'ne dışarıdan bir isim atama yoluyla rektör yapıldığı için Melih Bulu ilk günden itibaren hem öğrenciler hem akademisyenler tarafından çeşitli eylem ve etkinliklerle protesto edildi. 2015 yılında AK Parti'den milletvekili adayı olan AK Partili Melih Bulu, 'kayyım rektör istemiyoruz' eleştirisiyle, üniversite bileşenleri tarafından istifaya davet edildi.

AKADEMİSYENLERDEN BİLDİRİ

Atamadan bir gün sonra, 3 Ocak 2021'de Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri, 'Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!' başlıklı bildiri yayımladı. 4 Ocak'ta Güney Kapı önünde biraraya gelen yüzlerce öğrenci atamayı protesto ederken, polisin üniversite kapısına kelepçe vurması, bir utanç fotoğrafı olarak tarihteki yerini aldı.
.

Eylemlerin sürmesi üzerine 5 Ocak'ta öğrencilerin evlerine polis baskınları ve kitlesel gözaltı süreçleri başladı. Aynı gün Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri de üniversite kampüsünde yapılan devir-teslim törenine cübbeleriyle katıldı. Öğretim üyeleri sırtlarını rektörlük binasına dönerek yeni bir protesto süreci başlattı ve bu eylemlilik bugüne kadar sürdü. Melih Bulu'nun kapıya kelepçe vurulması için, "Kapı kırıkmış, kapıyı tutturmak için kelepçe takılmış. Öyle bir pratik çözüm bulunmuş" sözleri de büyük tepki çekti.

ÜÇ İLÇEDE EYLEM YASAĞI

Bu tarihten sonra öğrenci eylemleri daha da kitleselleşirken, Boğaziçi öğrenci ve akademisyenleriyle dayanışmak için Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerde de protestolar başladı. İstanbul'da eylemleri engellemek amacıyla 6 Ocak'ta Sarıyer, Beşiktaş ve Kadıköy'de eylem yasağı getirildi. 8 Ocak'ta ise Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde sandık konularak, temsili seçim yapıldı. İktidar ortaklarından da öğrenci ve akademisyenleri hedef alan açıklamalar gelmeye başladı.
.
TEZİ İNTİHAL ÇIKTI

Bir süre sonra Melih Bulu'nun tezinin intihal olduğu iddiası gündeme geldi. Teyit.org  Melih Bulu’nun tezinin intihal olduğuna dair iddiaları inceledi ve şu açıklamayı yaptı: "Prof. Dr. Melih Bulu’nun doktora tezinde oldukça uzun alıntılarda tırnak işareti kullanmadan direkt olarak alıntı yapması ve atıfta bulunma yöntemlerini doğru bir şekilde uygulamamasının intihale yol açtığı görülüyor. Yapılan intihalin çalışmada izlenen metodolojinin anlatıldığı veya erişilen bulguların sunulduğu bölümde olmadığını hatırlatmak gerek. Çalışmanın bu yönüyle özgün olduğu ifade edilebilir. Öte yandan yüzde 20’ye varan benzerlik oranıyla böyle bir doktora tezinin günümüzde bilimsel araştırma etiğini izleyen herhangi bir üniversite tarafından onaylanmasının pek mümkün olmadığı rahatlıkla söylenebilir."

52 ÜLKEDEN AKADEMİSYENLER İMZA TOPLADI

16 Ocak'ta ise 52 ülkeden 2250 akademisyen imza toplayıp hem öğrenci ve akademisyenlere desteğini sundu hem de Melih Bulu'yu istifaya davet etti. Gözaltılara ve polisin saldırısına karşın öğrenciler eylemlerini sürdürürken, akademisyenler de kampüste buluşarak, rektörlüğe sırtlarını dönmeye devam etti. 21 Ocak'ta Kadıköy'de düzenlenen mitingle "Tüm üniversitelerdeki kayyumlar acilen istifa etmelidir, demokratik rektörlük seçimleri yapılmalıdır" çağrısı yapıldı. Bu tarihe kadar Melih Bulu rektör yardımcılığı teklifi götürdüğü isimlerden olumsuz yanıt aldı.

NÖBET ÇADIRINA ÖZEL GÜVENLİK ŞİDDETİ

28 Ocak'ta 'kayyumluk' adını verdikleri rektörlük binası önünde toplanan öğrenciler, nöbet alanlarını korumak için çadır kurmak istedi. Özel güvenlik görevlilerinin şiddetine ve çadırı kırmasına rağmen öğrenciler yeniden çadır kurdu. Öğrenciler tarafından düzenlenen serginin sosyal medyadan hedef gösterilmesinin ardından 30 Ocak'ta 2 öğrenci tutuklandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "4 LGBT sapkını gözaltına alındı!" dedi. Soylu’nun bu paylaşımına Twitter tarafından nefret içeriği olduğu için kısıtlama getirildi.

'AŞAĞI BAKMIYORUZ'

1 Şubat'ta Boğaziçi Üniversitesi önünde yapılan eyleme polis saldırdı. Bir polis amirinin slogan dahi atmadan kaldırımdan yürüyen öğrencilere yönelik gözaltı bahanesi yaratmak için "Aşağı bak, toplu gezmek yok" diye bağırması tepkileri büyütürken, 159 öğrenci gözaltına alındı. Polisin bu davranışının ardından 'Aşağı bakmıyoruz' sloganı direnişin sembollerinden biri haline geldi.

.

Gözaltına alınan öğrencilere sahip çıkan akademisyenler, 159 yazılı dövizlerle rektörlüğü protesto etti. 1 Şubat'ta kampüse giren polis 59 öğrenciyi daha gözaltına aldı. İlerleyen günlerde de öğrencilere yönelik polis şiddeti ve gözaltılar sürerken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, öğrenciler için “Siz öğrenci misiniz, siz talebe misiniz, yoksa siz rektörün odasını basmaya kalkışan, orayı işgale kalkışan terörist misiniz? Yürekleri yetse, ‘Cumhurbaşkanı istifa’ diyecekler" dedi. Erdoğan'ın bu sözleri üzerine Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bir bildiri yayımlayarak "Siz padişah biz de tebaanız değiliz" yanıtını verdi.
.
6 Şubat'ta 4 öğrenci daha tutuklanırken, 2 öğrenci hakkında elektronik kelepçeyle ev hapsi kararı verildi.

AKADEMİSYENLER BEYAZIT MEYDANI'NDA TOPLANDI

6 Şubat'ta Gazete'de yayımlanan bir karar, üniversitede hükümete yakın akademisyen kadrolaşması için ilk adımın atıldığı yorumlarına neden oldu. Bu karara göre Boğaziçi Üniversitesi'ne Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi kuruldu.

8 Şubat'ta Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek veren 147 yazar, “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki direnişin yanındayız. Zulme ve baskıya boyun eğmeyeceğiz” dedi. 

10 Şubat itibariyle tutuklanan öğrenci sayısı 11'e yükseldi. 

3 bin 317 düşünür ve akademisyenin atanmış Melih Bulu’yu istifaya davet ettiği metnin imzacılarından Ass. Prof. Dr. Laurence Cox ve Prof. Michael Neill, Boğaziçi eylemlerine mesaj gönderdi. 

AKADEMİSYENLER BEYAZIT MEYDANI'NDA TOPLANDI

11 Şubat'ta İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan öğretim görevlileri Boğaziçi'ne destek vermek için Beyazıt Meydanı’nda toplandı.
17 Şubat'ta 252 müzisyen Boğaziçi direnişine destek açıklaması yaptı.
18 Şubat'ta 3 öğrenci, kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce kaçırılarak, tehdit edildi.
22 Şubat'ta 2 öğrenci hakkında daha ev hapsi kararı verildi. Ev hapsi cezası verilen öğrenci sayısı 27’ye yükseldi.

ÖĞRENCİLERE SORUŞTURMA

24 Şubat'ta Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Melih Bulu ile görüşmek için bekleyen öğrencilere soruşturma başlattı.

Tutuklanıp daha sonra serbest bırakılan öğrencilerden Beyza Buldağ hakkında 27 Şubat'ta iddianame hazırlandı. Buldağ'ın 8 yıldan 18 yıla kadar hapsi talep edildi.

1 Mart'ta Melih Bulu, Fizik Bölümü'nde görevli olan yardımcısı Prof. Dr. Naci İnci'yi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne atadı.

262 SANATÇIDAN DESTEK

3 Mart'ta aralarında Ayşenil Şamlıoğlu, Caner Cindoruk, Ezel Akay, Genco Erkal ve Selçuk Yöntem'in de bulunduğu 262 tiyatro sanatçısı Boğaziçi Üniversitesi direnişine destek verdi, “Bu kez onlar sahnede ve biz alkışlıyoruz” dedi.

17 Mart'taki tahliyelerle tutuklu öğrenci sayısı 6'ya düştü.

19 Mart'ta Kadıköy'deki Boğaziçi Üniversitesi eylemine katılan 4'ü tutuklu 7 kişi hakkında iddianame hazırlandı, 6 ay ile 11 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

ÖĞRENCİ BOYKOTU

Tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması talebiyle 22 Mart'ta 6 günlük boykot başlatıldı.
25 ve 27 Mart'taki eylemlerde çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, "Melih Bulu’nun atama kararını Danıştaya taşımalarının ardından, üniversiteye iki yeni fakülte kurulmasına dair kararı da 28 Mart'ta Danıştay'a götürdü.

1 Nisan'da Kadıköy'de yapılan Boğaziçi'yle dayanışma mitinginde polis şiddet uygularken, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

2 Nisan'da Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunu çalışmalarını fiilen durdurdu.

5 BİN İMZAYLA İSTİFA ÇAĞRISI

7 Nisan'da Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri nöbetlerine devam ederken, Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi de 5 bin imza ile Bulu’yu istifaya çağırdı.

12 Nisan'da Boğaziçili akademisyenler de 71'inci kez rektörlüğe sırtlarını dönerek Bulu'yu protesto etti.

 19 Nisan'da Boğaziçi Üniversitesi'nde Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasını protesto eyleminde gözaltına alınan 108 öğrenciden 97'sine dava açıldı.

20 Nisan'da Melih Bulu'nun, yeni kurulan İletişim Fakültesi'ne de dekan olduğu ortaya çıktı.
.

Korona virüsü salgını nedeniyle getirilen 17 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından 17 Mayıs itibariyle akademisyenler yeniden kampüste biraraya gelerek, rektörlük binasına sırtını döndü.
24 Mayıs'ta Boğaziçi direnişi 21. haftasına girdi.

31 Mayıs'ta Boğaziçi öğrencilerinin Gezi eylemlerinin 8'inci yıldönümünde Güney Kampüs'te çadır kurmalarının ardından üniversiteye araçlarla çok sayıda polis girdi.

.
1 Haziran'da hocaları Feyzi Erçin'in ders vermesinin engellenmesini protesto eden Boğaziçi öğrencileri çadır nöbeti başlattı. Yığınak yapan polis, öğrencileri gece yarısı üçerli gruplarla okuldan çıkmaya zorladı.

4 Haziran Boğaziçi Üniversitesi'ne bu hafta sonu öğrencilerin girişi yasaklandı. Melih Bulu, Prof. Dr. İzzet Sıdkı Darendeli'yi rektör danışmanı olarak atadı.

17 Haziran'da Boğaziçi Üniversitesi'nde 'kayyum rektör'ü protesto eden akademisyenler: "Demokratik olarak işleyen bir sistem, senatoda sayısal çoğunluğu sağlamak için suiistimal ediliyor..." uyarısında bulundu.

23 Haziran'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Rektör Melih Bulu'yu eleştirdikleri için bursları kesilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vereceklerini açıkladı.

AKADEMİSYENLER ÜNİVERSİYETE ALINMADI


3 Temmuz'da Boğaziçi Üniversitesi’ne girmek isteyen akademisyenler içeri alınmadı. Akademisyen Can Candan durumu “17 yıldır hocası olduğum Boğaziçi Üniversitesi’ne ilk defa alınmıyorum” ifadeleriyle duyurdu.

9 Temmuz'da Boğaziçi Üniversitesi'nin 5 eski Öğrenci İşleri dekanı atanmış yeni dekan Fazıl Önder Sönmez'e mektup yazdı: ""Öğrenci İşleri Dekanlığı artık içi boş bir unvandan ibarettir."

15 Temmuz: Akademisyen ve öğrencilerin aylardır protesto ettiği Boğaziçi Üniversitesi'nin atanmış rektörü Melih Bulu görevden alındı.